top of page

Vaskenøtter som rengjør og mykner- helt naturlig! 

Såpenøtter/vaskenøtter er det mest naturlige vaskemiddelet du kan få tak i. Såpenøttene vokser på et Sapindus Mukorossi tre i India og Nepal. De vokser vilt og høstes av lokal befolkningen. I århundrer har disse landene vasket deres klær med denne frukten.

Skallet til såpenøttene inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. Det saponinene gjør er å bryte ned vannets overflatespenning, slik at det lettere kan trenge gjennom fibrene i klærne og altså vaske dem rene. Vaskenøttene er egentlig ikke nøtter, men dyrket frukt - helt uten kunstige tilsetningsstoffer. Perfekt for alle dem som har sensitiv hud, vil unngå kjemikalier i hverdagen, bryr seg om miljøet eller ganske enkelt vil spare penger. Ha 4-6 såpenøtter i vaskeposen som følger med, og hiv den inn i maskinen sammen med klærne. Til vask på kaldt vann og opp til 40 grader anbefaler vi at du legger såpenøttene i bløt i 10 minutter før du putter både de og vannet de har ligget i, inn i maskinen. Hvis du har lyst på litt lukt på de nyvaskede klærne dine, kan du ha noen dråper eterisk olje på ei fille før du har det i vaskemaskinen eller tørketrommelen. Dette er faktisk en suveren kombo, da huden din også trenger næring gjennom sunne og naturlige olje essenser.

En ladning nøtter kan i følge produsenten brukes 4-7 ganger før saponinen er borte. Klærne får en lett, frisk duft og en myk og behagelig struktur UTEN å måtte bruke tøymykner! En kg vaskenøtter holder til en vanlig familie i ett helt år!Kostnad per vask: ca. 70 øre.


NB! Vaskenøtter får du kjøpt i butikk på denne hjemmeside.

 

Lag din egen flytende såpe med såpenøtter/vaskenøtter:

 Det er enkelt å lage en egen såpeløsning av vaskenøttene, som kan brukes til gulvvask, vindusvask, bilvask (fjerner ikke voks) håndvask eller shampo. Ta en liten håndfull vaskenøtter, tilsett ca. 1/2 liter vann og gi det et oppkok. La det småkoke i ca. 15 minutter. Sil bort nøttene, og kjøl ned blandingen. Oppbevar såpen i en tett beholder, gjerne kjølig og ikke i solen. Siden såpen er både vannbasert og helt økologisk, vil den ha begrenset holdbarhet. Du kan derfor ha den i kjøleskap, eller til og med fryse ned en del av det. Det finnes ingen feil måte å lage sin egen såpe på når du bruker såpenøtter, og såpens kraft avhenger av hvor mye såpenøtter og vann du bruker. Her kan du prøve deg frem til du finner det som passer deg og dine behov. Den hjemmelagde såpen kan brukes til det meste, fra hundevask til håndsåpe. Her er det bare fantasien som setter grenser.
NB! Olivensåpe m/ lavendel som er laget på vaskenøtter, kan du kjøpe i butikk på hjemmesiden.

58 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page